Rust, genieten en tijd voor jezelf, deel 2

Deel 2. Herken je stress

Stress betekent letterlijk: spanning. Positieve of negatieve spanning.
Een leven zonder stress is onmogelijk. Iedereen krijgt ermee te maken. Positieve stress zet je aan tot dingen die je uitdagen en waar je achteraf blij mee bent, waar je energie van krijgt, juist omdat je dacht dat het niet zou lukken.

Negatieve stress kent veel oorzaken en kan zelfs ontstaan door een overdosis positieve stress. Tegenwoordig ervaren veel mensen grote druk, opgelegd door de buitenwereld en henzelf. Er is zoveel mogelijk. We willen en moeten veel.
Naast familie, kinderen, vrienden, huis, werk en zorgtaken willen we ook sporten, naar het theater, yoga, uit eten, weekendjes weg, vakanties en ruimte voor onszelf.
Als er teveel van deze leuke dingen op ons bordje komen, gaat het leuke eraf door het “moeten” en ontstaat er negatieve stress. Een teveel aan stress door overbelasting of overvraging is op langere termijn schadelijk. Bovendien is het niet bevorderlijk voor je levenslust en rust.

De kracht van gedachten inzetten / gebruiken
Jouw leven verandert niet door wat je roept,
maar door wat je stilletjes zegt in jezelf.

Alles is energie. Ook gedachten. Gedachten zijn krachtig.
Positieve gedachten brengen je dichterbij je doel.
Negatieve gedachten houden je op je plaats en brengen je niet verder.

Gelukkig kun je leren om negatief-denken om te zetten naar positief-denken.
Stop met denken over wat je niet meer wilt en concentreer je op datgene wat je wél wil.
In de sportwereld wordt dit al jaren toegepast. Sporters visualiseren, vóór ze in actie komen, hoe ze het hele parcours lopen of het succesvolle verloop van de wedstrijd.
Ze trainen hun hersenen naar een succeservaring. Dit is de kracht van gedachten!
Inzien hoe de kracht van gedachten werkt is de eerste stap naar het kantelen van negatief naar positief denken.

Even tijd voor jezelf: ga rustig zitten en zie voor je wat je anders wil. Doe net als de sporters: regisseer in gedachten jouw film, precies zoals jij wilt dat die verloopt.
Gebruik je inbeeldingsvermogen en zie jezelf het succes uitvoeren.

Neem als voorbeeld: je bent (te) moe.
Zie jezelf dan lopen en energiek dingen doen. Zie dat je ervan geniet.
Terwijl je dit beeld vasthoudt stel je jezelf de vragen:
• Wat is er nu anders?
• Hoe voel ik mij nu?
• Hoe ziet het eruit?
• Wat is het grote verschil?
Zie alles werkelijk voor je. Zie waar je bent, hoe je eruit ziet als je doet wat je graag wilt doen. Ervaar hoe dit voor je is en pas deze methode toe op alle zaken waar je verandering in wilt. Zie het telkens als jouw waarheid.

Doe deze oefening dagelijks een paar minuten en je zult merken dat het leuk, voedend en bevrijdend is om te doen, en dat het je energie geeft om knelpunten anders te zien en te ervaren.

Weerstand overwinnen
Piekeren is rente betalen over problemen
nog vóór de termijn verstreken is

Goed. Je hebt nu onderzocht wat je écht wilt, je hebt gekeken naar de stress (positieve of negatieve stress, welke speelt bij jou een grotere rol?) je kent de term positief denken en je kent de kracht van gedachten. En dan merk je, o jee, het is best moeilijk een vertrouwd spoor te verlaten. Dat je misschien excuses gebruikt om nog niet in actie te komen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het is een menselijke reactie.

Het onbekende maakt onzeker. Wij zijn verknocht aan alles wat bekend is.
Bij verandering komt er direct weerstand via gedachten om de situatie te laten zoals die is. Een andere valkuil om niet tot verandering te komen, is niet kunnen stoppen met nadenken. Mensen spenderen uren met nadenken over zaken die ze anders willen, ze gaan erover piekeren in de verwachting dat het vervelende gevoel daardoor verdwijnt en de oplossing als vanzelf komt.
Maar helaas werkt het niet zo.

De aanzet tot verandering is dit:
Stop met constant nadenken en piekeren, want het houdt je op dezelfde plaats en je komt geen stap verder! Onderzoek wat je wilt, visualiseer je idee en buig het om in een positieve actie. De weerstand om niet te veranderen zal verminderen en verdwijnen en je bereikt je doel.

Lees verder in Deel 3, deze verschijnt over 14 dagen.