Rust, genieten en tijd voor jezelf, deel 3

Begin! Alleen dan wordt het onmogelijke mogelijk.

Persoonlijk stappenplan; tijd om in actie te komen.
Je bevindt je nu in de fase waarin je duidelijk hebt wat je wilt veranderen, je gebruikt het aangereikte gereedschap en je weet hoe je weerstand overwint. 
Dan is het nu tijd voor actie!!!!

Je persoonlijk stappenplan:

*          Waar ga je verandering in aanbrengen? 
Is dit het huishouden? De opvoeding van de kinderen, het ondersteunen van familie of vrienden? Je werk?
Kijk of je alles wat je teveel (negatieve) energie kost wel alleen moet blijven doen.
Geef je omgeving duidelijk aan dat je het niet langer alleen wilt doen en vraag hulp aan je partner, kinderen, vrienden of collega’s. 
Huur desnoods (tijdelijk) hulp in voor belastende taken.
*          Wat is je eerste stap en wat zijn de vervolgstappen?
*          Verzamel mensen om je heen die je hierin steunen en stimuleren. Het is niet gek hulp te vragen; ermee blijven rondlopen is veel gekker!
*          Visualiseer iedere dag hoe je wilt dat het gewenste eindresultaat eruit ziet. 
*          Gebruik de kracht van je positieve gedachten en denk in oplossingen. Je zult merken dat je hierdoor krachtiger wordt en je doel gaat bereiken.
*          Beloon jezelf wanneer je merkt dat je de zaken anders bekijkt of doet.
Geef jezelf een schouderklopje! In het begin misschien een beetje vreemd, maar je mag tegen jezelf zeggen dat je het goed doet!

Uitvoeren en uitspreken hoe je het gaat doen

Je hebt in dit stadium voor jezelf de gewenste verandering(en) helder in beeld, je hebt je stappenplan gemaakt, je beloont jezelf voor je moed en vorderingen en deelt deze gunstige voortgang met de personen die belangrijk voor je zijn.

Vertel rustig hoe het met je gaat en dat je hebt ingezien welke dingen je gaat veranderen. Vertel dat je door die keuze verwacht een rustiger, fijner, aardiger, geduldiger en evenwichtiger mens te worden; dat deze keuze jou veel goeds gaat brengen en dat je daar de ander graag deelgenoot van maakt. Vraag of ze in dit opbouwende proces een positieve rol willen spelen door te luisteren en mee te denken.
Je kunt op weerstand stuiten of merken dat mensen anders reageren dan je had gehoopt. Besef dan dat de ander ook moeite kan hebben met verandering en verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gevoelens en niet jij!
Blijf ook in zo’n situatie je eigen succesvolle eindresultaat visualiseren.

Je uitspreken tegen je kinderen ligt anders. Zij zijn immers afhankelijk van je. Kinderen voelen en weten veel en zullen vaak niet verbaasd zijn dat er iets knelt. 
Vertel je kinderen op een rustig moment wat er aan de hand is en dat je een vrolijkere en rustigere moeder wilt zijn en dat je daarvoor een oplossing hebt gevonden door sommige zaken te veranderen. Mogelijk hebben ze geen zin in de veranderingen die jij gaat doorvoeren en zijn ze tevreden met de huidige situatie. 
Dat houdt niet in dat alles dan ook zo moet blijven!

Je vraagt je kinderen geen toestemming voor veranderingen. Ze hebben wel een korte uitleg nodig om te begrijpen waarom dat belangrijk voor je is. Ze moeten weten wat er verandert, wanneer en wat dit voor hen inhoudt.
Wees consequent. Zeg wat je doet en doe wat je zegt!
Bijkomend voordeel: door voor jezelf het leven beter te regiseren geef je je kinderen een prima voorbeeld wat goed voor jezelf zorgen inhoudt. Daarmee geef je hen een cadeau waar ook zij de rest van hun leven van profiteren!

Over 14 dagen als laatste in deze serie tips, wijsheden en de stress-test om zelf je stressniveau in te zien.