Als het van jezelf mag, mag het (vaak) ook van een ander.

Ik ben altijd het type geweest van ‘wat moet dat moet en afspraak is afspraak’. Zo zijn we vroeger thuis ook opgevoed.
Tot ik jaren geleden tijdens een rondje lopen met een van mijn zussen begon te mopperen over het huishouden. Ik vertelde: ‘vandaag moest ik de badkamer weer eens schoonmaken, maar daar had ik toch eigenlijk zo geen zin in. Natuurlijk heb ik het wel gedaan, het moest echt’.

Mijn zus gaf me deze wijze raad: wacht de volgende keer tot je zin krijgt om schoon te maken, vraag jezelf af wat er gebeurt als je het vandaag niet doet en wie je hierbij te kort doet. Meestal kan het uitgesteld worden tot je er wel klaar voor bent. Want het kost enorm veel energie om dingen tegen je zin in te doen.’ Mijn eerste reactie was: ‘ja maar dan gebeurt het nooit, schoonmaken is nou eenmaal geen hobby van me!’
Maar de zin kwam wel binnen bij me want wat gebeurde er: door te stoppen met het gevecht in mijn hoofd (eigenlijk moet ik, maar ik wil niet!) kreeg ik ruimte. Geen schuldgevoel want ik ga het immers wel binnenkort doen, alleen niet NU.
Toen ik eenmaal de badkamer onder handen nam was ik én zo klaar én ik had er geen zwaar werk van ook al was het nog steeds niet mijn lievelingsklusje. Wat een verschil met als ik MOET van mezelf!

Som kan je dingen niet uitstellen. Als je een keer geen zin hebt om te koken en je bloedjes van kinderen zitten om 18.00 uur aan tafel en er is niets, ja dan heb je een probleem. Het zoeken naar een alternatief is dan wel nodig.

De laatste jaren pas ik dit ook steeds vaker toe op verplichtingen waarvan je denkt dat dit moet en ik er echt geen zin in heb: verplichte feestjes bijvoorbeeld. Dan stel ik mezelf de vragen: ‘wie doe ik tekort als ik niet kom’ en ‘ hoe zou ik het vinden als iemand naar mijn feestje komt alleen omdat het MOET en niet omdat hij of zij het leuk vindt?’ Dan is de keuze snel gemaakt en komt deze zin in mij op: als het van jezelf mag, mag het (vaak) ook van een ander.

Hoe vaak doe jij iets of alles tegen je zin? Herken je ook dat dit dubbel zoveel energie kost maar durft of kan je dit niet te veranderen?

Laat mij je helpen en neem contact met me op via info@praktijkyouknow.nl of bel 06-260 222 19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *